ColumView
A Clip of History...
Rail Road
Veresk Bridge
TopBridge 
   
1400 years, Iran



Select click, browse Categories above contains essential reading. Submenu are opened for your convenience

If you encountered any broken link(s) or errors messages, please to contact and e-mail us with the link address or error message. This is not site e-mail please use for error messages only! Some Files requires Adobe Acrobat Reader, to download click Powered by: Direcconnect

حسين مکی نوشته است: در موضوع راه آهن در چندين جلسه و تاريخهای مختلف آقای دکتر مصدق نطقهای مهمی نموده که همگی دال بر عظمت روح و سعه معلومات و شهامت ناطق آن می باشد ( ٢٢٨ )

دکتر مصدق اولين بار در ٢٠ بهمن ١٣٠٤ دو روز مانده به پايان دوره پنجم مجلس شورای ملی درباره راه آهن سخن گفت و سپس در دوره ششم در ٢ اسفند ١٣٠٥، ٢٩ فروردين ١٣٠٦، ٩ ارديبهشت ١٣٠٦، و ٢٨ فروردين ١٣٠٧.

درجلسه ٢٠ بهمن ١٣٠٤ فقط به ذکر کلياتی درباره راه آهن پرداخت ( ٢٣٠)

دراول اسفند ١٣٠٥ مهديقلی هدايت (مخبرالسلطنه) رئيس الوزراء که وزارت فوائد عامه را نيز برعهده داشت لايحه احداث راه آهن محمره -بندر جز را به مجلس شورای ملی تقديم کرد.

دکترمصدق در جلسه ٢ اسفند ١٣٠٥ به مخالفت با اين طرح پرداخت منتها با اين مقدمه:

بنده افتخار راه آهن ايران را به اين دولت مربوط می دانم نه به دولتهايی که بعد می آيند. افتخار راه آهن را مربوط به آن مقام عالی می دانم که روز اول لايحه راه آهن را به مجلس شورای ملی آورد و از خداوند متعال بنده درخواست می کنم که ان شاء الله با آن نيات مقدسه که در آن مقام عالی هست ما موفق بشويم که در تمام نقاط ايران راه آهن تأسيس و ايجاد شود (٢٣٠)

درجلسه ٢٩ فروردين ١٣٠٦ گفت: «بنده با راه آهن مخالف نيستم به جهت اين که راه آهن حقيقت واقعش يک چيزی ست که در هر جايی رفته باعث آبادی شده... ولی با موقعش و طرز خرجش مخالفم(٢٣٨)

وی با مسير بندر جز - محمره به اين دليل مخالف بود که می گفت «معقول نيست که مملکت اروپا مال التجاره خودش را از راه روسيه بياورد به بندر جز و از بندر جز هم ببرد به هندوستان که بگوييم راه آهن ما رابط اروپا و هندوستان است». او مسير راه اهن را از شمال غرب ايران به شرق پيشنهاد می کرد و ميگفت راه آهن جنوب به شمال برای تجارت داخلی ست که به هيچ وجه مقرون به صرفه نيست (مذاکرات مجلس،٢٤٠-٢٤١)

در جلسه ٩ ارديبهشت در جواب وزير سابق فوائد عامه که گفته بود روسيه تا شرق اقصی راه آهن کشيده است گفت:

دولت روسيه نظريات سياسی داشت، نظريات نظامی داشت... ما که امروز نظريه سياسی و نظامی نداريم و فقط از نقطه نظر اقتصادی می خواهيم راه آهن بکشيم و از نقطه نظر اقتصادی بايد ببينيم راه آهنی که می کشيم فايده دارد يا نه؟ (٢٥١-٢٥٤)

حالا اگر ما بخواهيم راه آهنمان را به مسافرين اروپايی و مال التجاره آنها کرايه بدهيم بايد طوری باشد که از غرب به شرق برود ولی راهی که در اين نقشه معين شده در رو ندارد فقط برای سواری صاحب درشکه خوب است... (٢٥٦-٢٥٧)

پيشنهاددکتر مصدق اين بود:

اگر ما اين چهارده ميليون پول موجودی را خرج کارخانه قند در نقاط مختلفه بکنيم هم قند ارزانتر ميشود و هم ما مستغنی از فرستادن پول به خارجه می شويم... (٢٤٧)

اگر ما سرويس کاميون را در اين مملکت داير کنيم به اين ترتيب که پنجاه کاميون بياوريم برای مسافرين که يکی از طهران حرکت کند برود بوشهر و يکی هم برعکس. مسافرين در راه بوشهر... روزی پنج نفر هم نخواهد بود... اگر ما پنجاه اتوبوس مسافرتی داشته باشيم می توانيم در پنج نقطه ايران خط ابتدايی و انتهايی درست کنيم و بعد هم يک عده کاميون که بنده شنيده ام امروز در اروپا هست که با بخار حرکت می کند و مخارج سوختش هم خيلی کم است آنها را بياوريم برای حمل و نقل. البته اگر امروز شروع بکنيم به کشيدن راه اهن تا ده سال ديگر راه آهن فايده ندارد.... بعد از ده سال هم... گمان نمی کنم فايده داشته باشد... اگر ما در اين مملکت راههای شوسه مان را درست کنيم ما ضرر نميکنيم... (٢٤٩-٢٥٠)

مهديقلی هدايت (مخبرالسلطنه) درباره مخالفت دکتر مصدق نوشته است:

اول اسفند ١٣٠٥ من پيشنهاد راه آهن را به مجلس بردم. مِن الغرائب، مصدق السلطنه مخالف شد که در عوض، قند سازی بايد داير کرد. راه آهن منافع مادی مستقيم ندارد. گفتم از راه آهن منافع مادی مستقيم منظور نيست، منافع غير مستقيم راه آهن بسيار است. نظميه يا نظام هم منافع مادی ندارد، ضروری مصالح مملکت اند. قند هم به جای خود تدارک خواهد شد و اثبات شیء نفی ما عـدا نميکند (خاطرات و خطرات، ٣٧٠)

دکترمصدق در جلسه ٢٨ فروردين ١٣٠٧ مجلس شورای ملی بار ديگر مسأله راه آهن را مورد بحث قرار داد و گفت:

«بنده در موضوع راه آهن نظر خودم را به کرّات در مجلس شورای ملی به عرض آقايان رسانده ام». وی افزود «درست است که قانون احداث راه آهن در مجلس شورای ملی تصويب شده ولی اگر قانونی که از مجلس گذشته نقض شود ضرر ندارد در صورتی که اگر خط آهن را برخلاف مصالح مملکت بکشند ضررهای جبران ناپذير دارد...» (٢٥٨-٢٥٩)

وی بار ديگر بر مسأله اقتصادی نبودن خط بندر جز -محمره تأکيد کرد و نتيجه گرفت:

... بنده کاملاً ثابت کردم که عجالةً راه آهن در ايران فايده ندارد ولی اگر ترانزيت داشته باشد و حمل و نقل ممکن است يک قسمت از ضرر راه آهن را جبران کند ولی خطی که امروز در نظر گرفته شده است کاملاً به ضرر مملکت است. حالا آقايان غير اين تشخيص می دهند مختارند ولی به عقيده خودم اين رای را که اين خط کشيده شود و به اين طرف برود خيانت و برخلاف مصالح مملکت ميدانم.

بعضی از نمايندگان - (با همهمه) خيانت نيست. دکتر مصدق - بنده به نظر خودم خيانت است شما به نظر خودتان خدمت است... (٢٦٠)

ناگفته نماند که دکتر مصدق در اين جلسات چندين بار تصريح کرد که با احداث راه آهن کاملاً موافقم و آن را مقدس می دانم ولي... (٢٣٤، ٢٣٧، ٢٣٨، ٢٤٧ ) حتی يک بار ضمن مخالفت اظهار داشت:«آن طور که عرض کردم با راه آهن کاملاً موافقم با اين خط هم به هيچ وجه مخالفتی ندارم و نظر دولت را خيلی خوب می دانم صلاح مملکت را هم دولت هيچ وقت از دست نمی دهد، ولی بنده نظرم اين است... »(٢٣٧)

مطالب بالا از نوشته های آقای دکتر جلال متينی استاد سابق دانشگاه های ايران اقتباس شده است.

يک علت اصل مخالفت مصدق با کشيده شدن راه آهن از سوی شمال به جنوب اين بود که به هر ترتيب شده راه آهن از مستعمرات انگليس در عراق به سوی هندوستان کشيده شود. از اين راه ميخواست استان خوزستان که هموراره بدليل زد و بند های سياسی انگليس و ايل های بختياری دست نخورده باقی مانده بود بدون راه و راه آهن همچنان در يد قدرت انگليس و دست نخورده باقی بماند.
ح-ک


شماره های داخل پرانتز برگ های کتاب و سندمورد استفاده میباشد.

ب
رای خواندن و ديدن نگاره های بيشتر در باره پل ورسک اينجا کليک کنيد.

Rr
Rr2
Rr3
Rr4
Rr5
Rr6
rr7
Rr8
Rr9
Rr10
Rr11
Rr12
Rr13

پل ورسک و تاریخچه ساخت

در هنگامه ای که اراده توانای انسان به اوج شکوه میرسد شگفتی ها پديد می آيد. شگفتی ها هرروزه در اطراف ما رخ میدهند، از شگفتی های کهکشانی گرفته تا شگفتی ها ژرفای اقيانوس ها. آن هنگام که شگفتی در ميان انسان ها رخ میدهد و اهل نظر به بزرگی و شکوفایی آن پی ميبرد «شاهکار بشری» خواهندش گفت.

Veresk1

نيم نگاهی به چشم انداز راه آهن سرتاسری ايران، در هر متر و سانتيمترش، چه در شمال آنجا که از گذر های پر از خطر بلندی های شکوفای کوهستان البرز دل کوه را شکافته و به آنسو راه می گشايد و چه در جنوب هنگام گذشتن از فراز دره ها وكوههای سخت وبلند سرتاسر ايران را در می نوردد و همچنان پابرجا و استوار خودنمایی میکند، به آسانی مي توان به اهميت، شکوه، بزرگی و يکتایی آن پي برد.

Veresk2

راه آهن سرتاسری ايران در نوع خود، در زمانی که ساخته شده و با وجود شيوه های ساختی که امروز در اختيار مهندسان است بدون شک يكي از شاهكارهای ساخت راه آهن در جهان است. راه آهن سرتاسری ايران بدون کمک ماشين های بزرگ، بدون بهره گيری از هلی کوپتر، بدون بهره گيری از هرگونه وسيله مدرن فنی تنها با استفاده از الاغ وقاطر ويا بازوی کارگران زحمت کش ايرانی و همت والای مردی مصمم و خواهان شکوه و بزرگی ايران (رضا شاه بزرگ) ساخته شده است.

Veresk2

يکی از شاهکار های راه آهن سرتاسری «پل ورسك» است كه می توان گفت؛ مهمترين و بلند ترين نقطه ای است که يکی ازصد ها پل راه آهن شمال به جنوب ايران در آنجا ساخته شده است. اين پل از آنرو شهرت جهانی دارد و نام آن در تمامی آثار مربوط به راه آهن ها برده میشود که بدون بهره گيری از هی کوپتر، بدون استفاده از داربست های فلزی تنها با بهره گيری از داربست های چوبی وبا استفاده از الاغ و قاطر بارکش در آن بلندای کوهستان البرز ساخته شده است. شهرت ديگر آن اينکه، پس از پايان جنگ جهانی دوم «پل پيروزی» نام گرفت. ساخت پل ورسك كه از مهمترين رويدادهاي فنی مهندسي راه آهن كشور محسوب مي شود، توسط مهندسان آلماني و اتريشي و كارگران فنی ايرانی انجام شده است. به لحاظ ويژگی های منحصر به فرد، اين پل در فهرست آثار ملی كشورمان نيز به ثبت رسيده است.

Veresk2

پل ورسك كه در واقع از شاهكارهای معماري جهان به شمار مي رود، در دره ورسك واقع در ۸۵ كيلومتري جنوب قائم شهر در محور سوادكوه قرار دارد و راه آهن سراسری جنوب ـ شمال را به هم متصل می كند. عظمت اين كه در واقع دوكوه عظيم وسخت گذر عباس آباد را به يكديگر اتصال مي دهد، حقيقتي انكارناپذير است كه حتی جهانگردان خارجي نيز به آن اعتراف دارند ودر برابر عظمت و بزرگ و اراده آهنين طراح وسازندگان آن سرتعظيم فرود می آورند.

Veresk2

Veresk2

آرزوی بزرگ رضا شاه بزرگ چطور با عنوان پل پيروزی مورد سوء استفاده زورگويان قرار گرفت. انگلستانی که دشمن شماره يک روسيه بود فوری دوست روسيه شده در پی رساندن کمک برآمد.

Click on the picture to start Documentary on Rail-Road, thanks to the producer



Inauguration of the Iran Rail Road 1938
گشايش راه آهن در ايستگاه فوزيه توسط شاهنشاه رضا شاه بزرگ به همراه وليعهد - محمد رضا پهلوی



Click on the picture to start Documentary on Rail-Road, thanks to the producer




Time line:
History of Iran starts 2500 years before Christ .
1160 years later Muslims occupied land of nobles, for over 1400 Iranians fought to deport the occupiers.
33 years ago they re-occupied our homeland. The Renaissance is on its way..!

Persian Kings

Cyrus 559-530 BC -29 years
Cambyses 530 BC -522 8 years
Darius 521-486 BC -35years
Xerxes 486-465 BC -21 years



       
It is up to the people of Iran, to form powerful resistance preventing dictatorship We believe that as long as there are people living in Iran, it is our responsibility to resist the injustice.
بر اين باور هستيم تا زمانی که در ايران زندگی هست، مسئوليت ما است تا در مقابل نا برابری ها مقاومت کنيم
We pledge alliance, with those who voice against religious regimes, terror, and welcome secularism, separation of religion and the state, we seek freedom and peace!
Home | Questions... | Mission | Before Islam | After Islam | After 1979 | History | Food for thought...| Koranic Verses| Cultural Rejuvenation-shafa | Salman Parsi & Mohammad -by shafa | What we support | Contact us
| N | O | , | T | O | , | R | E | L | I | G | I | O | N |